Давайте дивитися на Людину, а не її діагнози!

Людину можна вивезти з соціології невігластва, але ось соціологію невігластва з більшості людей вивести неможливо.
Величезна кількість інформації навколо, як і доступність, і швидкість її отримання. Але часто виникає відчуття, що ніхто нічого не бачить, не чує і не помічає.
Термін "інвалід" образливий просто по-людськи і ура! скасований на законодавчому рівні.
Ви дійсно не розумієте різницю між "інвалід" і "людина / дитина з інвалідністю"? Або робите вигляд, що не розумієте?
 
Закон України № 2249 - VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», прийнятий Верховною Радою України 19 грудня 2017 року.
Цим документом вносяться зміни в 37 законів України, в положеннях яких слова "інвалід", "дитина-інвалід" і "інвалід війни" замінено відповідно словами "особа з інвалідністю", "дитина з інвалідністю" та "особа з інвалідністю внаслідок війни".
Таким чином, Закон приводить норми чинного законодавства у відповідність до положень Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю. Крім того, вводячи у вжиток термін "особа з інвалідністю", перш за все, акцент робиться на Людину, а не на її інвалідність.
 
Я розумію, коли хтось про це не знає, дехто не надає значення і т.д.
Але коли слово "інвалід" продовжує публікуватися в ЗМІ, говориться публічними людьми, вживається в лексиці волонтерів / організацій / благодійників...
Просто хочеться битися головою об стіну.
Неприпустиме воно, з якого боку не глянь. Більш того, з огляду на нашу ментальність, слово "інвалід" співзвучно зі словами "сміття" і "проблема".
І для людей з інвалідністю та їхніх близьких, це слово сприймається болісно десятиліттями.

Коли говорять "аутист" - що це? Національність?
Невже складно сказати "людина з розладом аутичного спектру або людина з аутизмом"?
Коли говорять "ДЦПшнік" або "Даун" - що це? Професія? Чому не можна говорити - дитина з ДЦП або дитина з синдромом Дауна?
ДЦП, аутизм і синдром Дауна - не захворювання, а саме особливості. Некоректно говорити, що людина "хворіє ними" або "страждає ними".
Також, слід відмовитися від слів "обмежені можливості", "особливі діти", "з особливими потребами", "прикутий до інвалідного візка" і т.п.

Інвалідність і якої вона категорії - не має значення, тому що ми говоримо про Людину.
Вона жива! У неї є плани, мрії, бажання, своє життя, соціальні ролі і рівність з нами, розумієте?
Людина не може і не повинна бути рівнею своєї інвалідності!

Доступною мовою про складне - https://www.facebook.com/SunnySvitKherson/videos/140094050449598/

Інклюзивний словник з https://invak.info/

- Людина з ДЦП, аутизмом, епілепсією, синдромом Дауна. На перше місце потрібно ставити людину, а не її особливість. Тому правильно буде сказати людина з ДЦП, людина з аутизмом, людина з синдромом Дауна, людина з епілепсією. Терміни “аутист”, “аутеня”, “даун”, “дауненя”, “епілептик”, “ДЦП-шник” і “візочник” не просто некоректні – вони образливі. Замість останнього варто використовувати термін “людина з інвалідністю”.

- Люди, які не чують.
Людина, яка не чує, або людина з порушеннями слуху - два однаково коректних варіанти. Неправильним буде сказати “глухонімий”, тому що глухонімих людей не існує. Всі люди, що не чують, можуть видавати звуки, але не можуть навчитися говорити, тому що не чули зразка мови.
Нічого як такого “неправильного” щодо слова “глухий” немає, але люди з вадами слуху не приховують, що це звучить неприємно.

- Незрячий.
Щодо людей з порушеннями зору, прийнято говорити “незрячий”, але не “сліпий”. Слово “сліпий”, як і “глухий” має негативну конотацію. Воно допустиме, але звучить не дуже приємно, тому краще від нього відмовитися на користь більш коректних формулювань.

- Людина з порушеннями зросту
Дварфізм - аномально невеликий зріст дорослої людини (менше 147 см), і найбільше такі люди не люблять, коли їх називають карликами. Це слово з давніх-давен асоціюється з ганебним існуванням і приниженнями. Маленьких людей робили придворними блазнями, багатії дарували один одному як екзотичні іграшки. Тому правильним і необразливим буде говорити “людина з порушеннями зросту” або “маленька людина”.

Коментарі

Топ публікацій

Кто, если не мы? Помощь детям Украины с инвалидностью

Блог Волонтера. Тема: Чи потрібно навчати дітей допомагати іншим?

Алла Медведева. Автор-виконавець пісень, стиліст-іміджмейкер