Блог Волонтера. Тема: Чи потрібно навчати дітей допомагати іншим?


На мою думку, так, без сумнівів. Допомогати іншим - це гарна можливість показати дитині, що вона здатна змінювати світ на краще.

Навчати дітей допомогати можна з найлегшого та поступово. Пам'ятайте, будь ласка, про те, що кращий приклад для Вашої дитини - це Ви та дорослі, які оточують її в колі сім'ї.
Почати можна з допомоги близьким (бабуся або дідусь, братик або сестричка). Покажіть дитині в яких саме ситуаціях вона може надати комусь свою допомогу. Хваліть дитину та дякуйте їй навіть тоді, коли в неї щось не виходить. 
Головне, щоб допомогати іншим дитині сподобалось та були приємні відчуття. 

Якщо у Вашому домі є домашня тварина, заохочуйте дитину піклуватися про неї самостійно. Не потрібно наполягати на тому, щоб дитина піклувалася увесь час про найменьшого друга, орієнтуйтесь на її бажання і вміння.
Якщо на дитячому майданчику чи десь на вулиці Ви побачили дитину або дорослу людину з інвалідністю, поясніть дитині те, що вона бачить.
Розкажіть про те, що бувають хвороби, які іноді дуже складно лікувати. Але попри це, кожна людина заслуговує на повагу, а кожна дитина заслуговує на дружбу.
Людей з інвалідністю ні в якому разі не потрібно боятися, ігнорувати та цуратися. Ми всі рівні!
Якщо по сусідству мешкає самотня літня людина, покажіть своїм прикладом, як можна надати допомогу. Просто завітайте в гості і дізнайтеся, як у неї справи. При потребі придбайте для неї продукти або допоможіть по господарству.
В нашому місті часто проходять ярмарки, виставки, різноманітні майстер-класи та благодійні акції. Приймаючи участь в яких діти можуть допомогати, граючись. Тому навчання буде цікавим.
 
Під час розмов про благодійність і допомогу, важливо не створювати негативний емоційний фон. Як то кажуть, тиснути на жалість та смуток. Перенавантаження такими емоціями можуть стати причиною зайвої тривоги у дитини та того, що вона буде уникати не тільки допомагати іншим, а й говорити на цю тему.
 
І те, що дуже важливо - допоможіть дитині навчитися допомогати правильно та з користю.
Розкажіть про те, що подавати гроші на вулиці - не правильно. Благодійні фонди так не працюють, а людина, яка на "щось там" просить, скоріш за все таким чином заробляє гроші.
Розкажіть про те, що не можна перераховувати кошти на віртуальні гаманці, поповнення мобільного та особисті банківські картки невідомих людей.
Перед будь-яким переказом або передачею готівки наполегливо попросіть дитину розповісти про це Вам. Ви перевірите інформацію та підкажите, як вчинити правильно.
Розкажіть про те, якщо на вулиці або у громадському місці до неї звернеться незнайома людина та прохаючи про допомогу, запропонує кудись із нею піти. Ні в якому разі не погоджуватися і нікуди не йти з незнайомими, щоб вони не казали та не обіцяли. Це небезпечно для життя!
Якщо хтось захоче, щоб дитина з ним пішла та буде змушувати до цього, застосовуючи насильство - потрібно обов'язково голосно кликати на допомогу.

Те, про що теж потрібно знати. Якщо дитина вже у підлітковому віці і хоче стати волонтером, допоможіть їй в цьому.
Дуже сумно, але часто працювати волонтером підлітків запрошують, так звані громадські організації і благодійні фонди, які до благодійництва відношення зовсім не мають. І саме підтлітків використовують у зборах грошей в непрозорих фінансових операціях. А це і негативний досвід доброчинності, і спілкування з поліцією.
Тому дорослому краще особисто вибрати організацію, яка давно себе зарекомендувала та регулярно дотримується публічних та прозорих звітів про свою діяльність.

Насправді, можливостей допомогати дуже багато.
Можна нагодувати безпритульну тварину, або відвезти її у ветеринарну клініку, якщо вона поранена.
Можна подарувати свої іграшки, книжки, тощо, однокласнику (ці), якщо знаєш, що він (вона) із малозабезпеченої родини.
Або просто допомогти з уроками і це теж добра справа.
Можна подарувати букет квітів сумній дівчинці/жінці/бабусі. Посміхнутись перехожому.
Можна слідкувати за навколишнім середовищем, цінувати природу та прибирати сміття.
Можна свої поробки, малюнки та все, що вміє робити дитина передати на благодійний ярмарок. І подарунок обов'язково знайде свого власника, а виручені кошти підуть на лікування людині, яка цього потребує.
Безліч варіантів, варто тільки озирнутися навкруги.

Нещодавно мій син розповів мені ось про що.
Він спілкувався з другом (звісно ім'я зазначити не буду) і друг сказав, що працювати волонтером - це не справжня робота. Якщо гроші не платять, значить твоя мама не працює. Син поставив мені питання: "Вірно це чи ні?".
Так ось сумне в тому, що друг переказав те, що розповіла йому його мама. Дитина просто повторила думку дорослого.

Люба матуся, якщо Ви зараз мене читаєте, та всі дорослі, які натраплять на цей допис.
Знецінювати інших людей та те, що вони роблять - Ви права не маєте. Крапка.
У Вас може бути інша думка або інакший світогляд, але можливо Ви не знаєте, що допомагати іншим - не соромно! Тому розповім.
Бути волонтером - це зовсім не про фінансові можливості, купу вільного часу та мислення дурнів.
Це внутрішній стан людини та риса характеру.
Бажаю Вам від усього серця, відчути цей стан в собі та навчити цьому власних дітей.
На краще країна ніколи не зміниться сама, як і рівень життя в ній. Все і завжди починається з Людей та їх вчинків!
Нехай Ваші вчинки завжди будуть добрими.
Опубліковано 3.05.2020 р.

Коментарі

Топ публікацій

Кто, если не мы? Помощь детям Украины с инвалидностью

Алла Медведева. Автор-виконавець пісень, стиліст-іміджмейкер